Ażeby stworzyć projekt sklepu, powinno się nie tylko rozrysować półki i regały a także zagospodarować przestrzeń dla pracowników (magazyn, czy pokój socjalny). Istotne jest też to, ażeby sklep realizował szereg przepisów, które pracownicy sanepidu sprawdzą przed jego otwarciem. Korytarze między regałami muszą posiadać określoną szerokość, ażeby klienci mogli swobodnie się przemieszczać. Artykuły spożywcze muszą być umieszczone w konkretnej odległości od tych przemysłowych, czy chemicznych, żeby mogły być dopuszczone do dystrybucji. Projekt sklepu spożywczego, czy projekt piekarni wymagają od architekta wiedzy nie tylko z zakresu sztuki projektowania. W sklepie odzieżowym jest nieco inaczej i w związku z tym, że towarów jest zwykle mnie niż w sklepie spożywczym, czy przemysłowym, łatwiej zagospodarować całą przestrzeń. Można także puścić wodze fantazji i zaprojektować ciekawe oświetlenie albo sposób prezentacji ubrań na wieszakach. Lady, czyli stanowiska kasowe w takich sklepach mogą być bardziej zabudowane. Ważne jest także to, ażeby w projekcie uwzględnić miejsce na przymierzalnie. Tam w grę wchodzi zarówno projekt odpowiedniego oświetlenia i luster. Ładnie zaprojektowany sklep przyciągnie klientów i sprawi, że będą bardzo chętnie robili zakupy.
Zobacz: projekt sklepu spożywczego łódź.